Spokes Mountain Bike Days

TitluSpokesMTBDays


Despre ce e vorba?

 

Ideea cursului este să explicăm principii și să arătăm tehnici care să te facă pe tine ca rider mai sigur pe tine și să facă mai plăcută experiența pedalatului la munte.

Trainerul cursului este Andrei Pop, un prieten al Spokes și rider cu multă experiență pe MTB. 

Andrei este amator (în România există foarte puțini rideri care să trăiască din MTB), dar are multe participări la cele mai multe concursuri de MTB de la noi și rezultate care-i susțin priceperea:

   - Locul 2 general la "3 Munți” Bike Marathon (2013)

   - Locul 1 la Brașov XCM (în cadrul Triadei MTB), traseul lung (2014)

   - Locul 3 la Paltiniș Stage Race (2014)

   - Locul 3 la Campionatul National XCO, categoria amatori 30 - 39 ani

   - Locul 3 la Geiger MTB Challenge (în cadrul Triadei MTB), traseul lung, categoria amatori 30 - 39 ani 

   - Locul 3 general la Triada MTB, categoria amatori  

 

 ExplicatiiTeoreticeScoalaMTB 

Concret, cursul cursul se desfășoară de-a lungul a două zile, fiecare zi fiind împărțită în două părți: o primă parte teoretică și apoi partea de exersat.

La partea teoretică Andrei explică principiile de bază și arată când este nevoie pe bicicleta sa care este montată pe hometrainer. Înțelegerea logicii din spatele sportului este un pas important la MTB, de aceea începem fiecare zi cu o parte de teorie.

Câteva exemple explicate de Andrei: 

   - care este poziția corectă pe bicicletă

   - tehnica de pedalare corectă

   - principii de negociere a virajelor

   - principii de antrenament 

 

Partea a doua se desfășoară „pe teren”, într-o zonă unde se poate exersa tehnica de MTB, zonă cum ar fi Pădurea Băneasa sau Parcul Tineretului. Andrei explică ce urmează să se învețe, arată de câteva ori, apoi cursanții repetă până când „le iese”. Câteva din lucrurile învățate aici:

   - tehnica de frânare

   - tehnica de virajare

   - tehnici de abordare a coborârilor și urcușurilor

 

Prima și singura ediție de până acum a cursului a fost organinzată de Andrei Pop și Spokes din dorința de învăța începătorii să se bucure de mersul pe bicicletă la munte în siguranță. Nu a fost și nici nu ne propunem să facem moduluri pentru avansați, cursul rămâne o școală de la amatori, pentru amatori. Cu toate astea, nu înseamnă că nu vom fi serioși și riguroși cu lucrurile pe care le transmitem mai departe. 

 

Ciclismul montan este un sport care ne poate aduce multe satisfacții personale, fie că este practicat la nivel competițional sau doar de plăcere. Pentru a ne bucura cu adevărat de trasee, trebuie să ne însușim și să exersăm principiile de baza ale controlului bicicletei și ale deplasării pe teren accidentat. Eu le-am învățat pe pielea mea, la propriu și la figurat, iar în cei cinci ani de pregătiri și participări la concursuri m-am lovit de multe situații pe care orice amator le poate întâlni. Consider ca un curs ca acesta îi va putea ajuta pe mulți în a-și dezvolta mai repede capacitățile tehnice și fizice și ar putea fi un ghid bun pentru echilibrarea vieții personale cu cea sportiva.”  

- Andrei Pop


ParteaPracticaScoalaMTB 

 

Când și unde se desfășoară?

Cursul se desfășoară de-a lungul unui week-end, în București. Părțile teoretice au loc la magazinul Spokes, cele de teren fiind desfășurate la prima ediție în Parcul Tineretului și la Pădurea Băneasa. 

Cursul de MTB are loc ocazional și este mereu anunțat și promovat pe pagina de facebook Spokes

 

 DiplomaScoalaMTB

 

Pentru cine e cursul?

Cursul se adresează începătorilor, celor care vor să înțeleagă și îmbunătățească skill-uri cum sunt tehnica de virajare, tehnica de coborâre sau de urcare, îmbunătățirea echilibrului, controlarea privirii în viraje sau cum trebuie să te antrenezi. 

Fiecare ediție are 10 participanți.  

 

 

Prima ediție

Prima ediție s-a desfășurat pe 18 și 19 iulie.

Fotografii de la eveniment sunt la acest link: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.519234118224725.1073741862.289475591200580&type=3.