BikeFitting

Titlu_BikeFitting

 

Ce este BikeFittingul?


 

Pe scurt, înseamnă a-ți seta bicicleta astfel încât poziția ta în timpul pedalatului să fie optimă - sigură, confortabilă și performantă. Mulți experți susțin că majoritatea cicliștilor pe care îi vedem pe stradă - mulți dintre ei vizibil antrenați și cu biciclete scumpe - au o poziție de pedalat proastă, lucru care anulează atât antrenamentul, cât și calitățile bicicletei.

 

Astfel au apărut și s-au dezvoltat tehnici și echipamente care să ajute la determinarea unei poziții corecte.

La noi totul începe cu determinarea antropometriei ciclistului - dimensiuni cheie precum înălțimea sau lungimea picioarelor.
Toate datele se introduc într-un soft specializat care, în funcție de la tipul bicicletei de configurat (MTB, cursieră sau pentru bicicletă de contratimp / de triatlon), determină o configurație ideală a bicicletei. Acesta se folosește fie pentru a face modificări pe bicicleta ta, fie ca reper pentru a alege dimensiunea potrivită dacă vrei să îți cumperi o bicicletă nouă (acesta urmând să fie ajustată mai departe).

Înainte de a se trece pe bicicleta propru-zisă, configurația recomandată se trece mai întâi pe o bicicletă-robot pe care vei testa noua poziție. Odată stabilită poziția finală pe care vrei să o folosești, configurăm bicicleta ta pentru a corespunde.

 

BikeFittingul nu e o știință exactă și nu există poziție perfectă. Phil Burt, unul din cei mai respectați specialiști în domeniu, arată că nu există formule univesale, cu atât mai puțin o poziție care să se potrivească oricărui om și oricărei biciclete. Secretul constă în a lucra cu principii, măsurători și, mai ales, input de la tine, pentru a ajunge la o poziție optimă. De aceea este necesar pasul în care testăm configurația pe bicicleta-robot și primim feedback. 

 masurarea bicicletei

 

De ce e important să vii la BikeFitting?


Deși poate părea ceva rezervat doar profesioniștilor, BikeFittingul este indicat oricărui pasionat de bicicletă. Cu siguranță profesioniștii vor umbla mai mult la poziția lor deoarece o schimbare a înălțimii șeii, ca exemplu, poate aduce un loc mai bun în clasament.

Însă o poziție greșită poate duce la dureri și chiar la accidente în cazul oricărui ciclist. Dacă stai cu spatele prea arcuit sau dacă îți reglezi șaua la înălțimea nepotrivită (două dintre cele mai frecvente greșeli), te vei alege cu dureri. Și ambele pot fi evitate cu o ședință de BikeFitting.

 BiclaRobotSiInstrumente

 

Echipamentul și expertiza Spokes în BikeFitting


Pentru a da rezultate bune, BikeFittingul trebuie făcut cu echipamente specializate.

La Spokes lucrăm cu echipament complet de la BiciSupport: instrumente de măsură, software și bicicletă-robot.

Pe lângă echipament, expertiza din domeniul bicicletei este un punct cheie pentru un rezultat bun. Peste outputul software-ului vin anii de experiență pe bicicletă, cunoștințe de mecanică și studierea „literaturii” de BikeFitting. Și, cel mai important, la sfârșit nu impunem o poziție anume, ci avem un dialog cu tine pentru a găsi ce îți trebuie.

De altfel unul din lucrurile pe care magazinul nostru pune cel mai mult accentul este potrivirea dintre bicicletă și proprietarul său, BikeFittingul fiind un pas în plus pe acestă direcție.

 

FisaRecomandari

 

Cum funcționează și cât costă?

 

O ședință de BikeFitting presupune:

 - determinarea mărimii cadrului

 (se realizează înaintea achiziționării unei biciclete) 

 - determinarea poziției corecte pe bicicletă

      - poziționarea șeii pe verticală și pe orizontală

      - determinarea lungimii optime pentru pipă

      - determinare lungimii optime pentru brațul angrenajului


Pentru BikeFitting folosim sistemul static de la BicicSupport.


O ședință de CleatsFitting 

  - determinarea gradului de rotație al fiecărui picior

  - alinierea articulației metatarsiene cu axul pedalei

  - montarea și poziționarea plăcuțelor pe pantofi in functie de aspectele de mai sus 

 

Pentru CleatsFitting folosim șabloanele de la Ergon realizat de către Bike Ergonomics și sistemul BiciSupport.

  

O ședință de SaddleFitting

 - determinarea distantei dintre oasele ischion

 - evaluarea gradului de flexibilitate

 - recomandarea tipului de sa optima

 

 Pentru SaddleFitting folosim echipamentul de la idmatch (Identity Matching System), realizat de către Selle Italia.

Sursă foto - https://www.selleitalia.com/en/idmatch/

 

În Europa de Est, sistemul idmatch este prezent doar în România, București la Spokes bike shop. Suntem mândri că vă putem oferi acest serviciu.

Sursă foto - https://www.selleitalia.com/en/idmatch/


În urma ședinței vom determina o schemă cu setarea ideală a bicicletei pe care tu ar trebui să o folosești. Unele modificări se pot face „din cheie” (poziția șeii), dar pentru altele poate fi necesar să cumperi piese - o pipă mai lungă, de exemplu. Oricum, noi îți vom explica importanța fiecărei modificări, îți vom da o schemă a configurației ideale și variantele cele mai bune pentru eventualele componente de achiziționat.


Pentru a-ți programa ședința de BikeFitting și aflat detalii vizavi de costul pachetelor noastre, te rugăm să ne anunți cu cel puțin două zile înainte,

pe mail - contact@spokes.ro sau la telefon - 0314 240 240.

Ce trebuie să ai cu tine? Bicicleta sau bicicletele pe care dorești să lucrăm și echipamentul pe care îl porți atunci când pedalezi.

Este necesar să-ți rezervi între 1.5h și 3h, în funcție de numărul de biciclete cu care vei veni. Vei primi mai multe detalii când facem programarea. 

 

Te așteptăm!